Hyppää sisältöön

Lähiruuan tarjonnan parantaminen ja kestävät tapahtumajärjestelyt

Kuva: Aku Mattila Visuals

Eteneminen

Päijät-Hämeen maaseutukunnissa tuotetaan maailman parasta suomalaista ruokaa, jota kuluttajat haluavat ostaa myös suoraan tuottajilta. Kunta voi tukea lähiruuan menestymistä ja kulutusta mahdollistamalla tuottajien ja asiakkaiden kohtaamisia esimerkiksi torilla tai REKO -lähiruokapiireillä. Tapahtumien ja tilaisuuksien kautta voidaan näyttää esimerkkiä kestävistä valinnoista ja kannustaa osallistujia muuttamaan omaan toimintaansa. On tärkeää, että kunta osoittaa vastuullisuutta omissa tilaisuuksissaan sekä muiden kanssa yhteistyössä järjestettävissä tapahtumissa.

Kuvaus

Paikallisten ruuantuottajien menestys vahvistaa kunnan elinvoimaa, huoltovarmuutta ja kotiseutuylpeyttä. Kunnan asukkaille ja vapaa-ajanasukkaille suunnatussa kyselyssä nousi toistuvasti toive lähiruuan paremmasta saatavuudesta.

Myös kunnan itse tai muiden kanssa yhteistyössä järjestämissä tilaisuuksissa on tärkeää osoittaa vastuullisuutta ja edistää mm. lähiruuan käyttöä. Näin voidaan toimia esimerkkinä vastuullisuudelle ja varmistaa kestävä toiminta tilaisuuksissa.

Kunta edistää lähiruuan saatavuutta ja kestävää kehitystä tilaisuuksissaan mm. seuraavilla toimenpiteillä:

  • Järjestetään REKO-myyntipäiviä tai lähiruuan myyntitapahtumia esim. torilla
  • Viestitään lähiruuantuottajista, joilta voi ostaa tilamyynnin kautta
  • Kiinnitetään huomiota tilaisuuksien jätehuollon ja lajittelun järjestämiseen, sen ohjeistukseen sekä energiankulutuksen ja päästöjen minimoimiseen.
  • Tarjoiluissa suositaan kasvis- ja lähiruokaa.
  • Huomioidaan tapahtumaan kulkeminen ja tarjotaan mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoisia kulkutapoja yksityisautoilulle.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 12.12.2024