Kestävä ruuantuotanto on yhteiskunnan elinehto ja vaikuttaa merkittävästi myös kuntien elinvoimaisuuteen. Paikallinen ruuantuotanto lisää huoltovarmuutta ja edistää lähiruuan saatavuutta. Kunta voi edistää paikallisen tuotannon kestävyyttä omilla hankinnoillaan sekä kannustamalla ruuantuottajia kestävään toimintaan.
Kestävän ruuantuotannon edistäminen
Eteneminen
Kuvaus
Noin viidennes suomalaisten ilmastopäästöistä syntyy ruuantuotannosta ja -kulutuksesta. Ruuantuotannon päästöjä voidaan vähentää muun muassa uudistavalla viljelyllä, erilaisilla energiaratkaisuilla sekä turvepeltojen toimilla. Toimet tukevat samalla maatalouden kannattavuutta, sillä esim. peltojen hiilensidontaa lisäävät toimet parantavat samalla niiden kuntoa ja energiatoimilla saadaan kustannussäästöjä.
Kunta viestii yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa vaihtoehdoista ruuantuotannon kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi, tukee paikallisten ruuantuottajien jaksamista ja kannustaa ruuantuottajia kestävämpään toimintaan.
Yhteenveto ja yhteystiedot
Vastuuorganisaatiot
Tietoja päivitetty 12.12.2024