Hyppää sisältöön

Monipuolinen kestävän kehityksen viestintä ja osallistaminen

Eteneminen

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää asukkaiden ja muiden tomijoiden osallsitumista päästövähennystalkoisiin. Kunta voi omalla toiminnallaan mahdollistaa kestävät elämäntavat ja myös kannustaa päästöjen vähentämiseen. Viestintä onkin keskeisessä asemassa kaikkien ilmasto- ja kestävyystavoitteiden saavuttamissa. Viestinnän on tärkeää olla monipuolista ja monikanavaista, jotta se tavoittaa mahdollisimman laajasti eri ihmisiryhmiä. Myös yhteistyöllä on merkittävä rooli kestävyystyön edistämisesä.

Kuvaus

Viestintä on keskeisessä asemassa kaikkien ilmasto- ja kestävyystavoitteiden saavuttamisessa. Monipuolinen ilmastoviestintä lisää tietoisuutta ilmastotyön eri osa-alueista ja motivoi kuntalaisia toimimaan ilmaston hyväksi. Viestinnässä voidaan kertoa mm. kunnan omista hyvistä käytännöistä, kestävistä elämäntavoista, jakaa erilaisia vinkkejä tai osallistaa kuntalaisia erilaisten kampanjoiden ja kilpailujen kautta. Viestinnässä on tärkeää huomioida eri kohderyhmät, kuten asukkaat, vapaa-ajanasukkaat, koululaiset ja nuoret, kunnan vuokra-asujat tai järjestöille. Myös viestinnän kanavien tulee olla monipuolisia: viestintää tehdään nettisivujen ja sosiaalisen median lisäksi esimerkiksi tapahtumissa ja messuilla, oppaissa ja lehdissä tai luovilla kampanjoilla.

Tehokas ilmastoviestintä on konkreettista ja esittelee kunnan käytännön toimia. Onkin tärkeää, että kaikki toimialat viestivät omista toimistaan. Toiminnan sujuvoittamiseksi sovitaan vastuut ja työnjako viestinnässä. Ilmastoviestinnälle on lisäksi hyvä sopia vastuuhenkilö, joka koordinoi toimintaa ja osallistuu esim. kuntien yhteisen viestinnän toteuttamiseen.

Suunnitelmallinen ilmastoviestintä lisää vaikuttavuutta. Ilmastoviestinnän tukemiseksi otetaan käyttöön viestinnän vuosikello sekä osallistutaan järjestelmällisesti valtakunnallisiin ja alueellisiin teemaviikkoihin kuten Päijät-Hämeen ympäristöviikkoihin ja Energiansäästöviikkoon. Teemaviikkoihin osallistuminen mahdollistaa ilmastoaiheiden monipuolisen esittelyn ympäri vuoden ja niiden aikana saadaan näkyvyyttä kunnan ilmastotyölle sekä sisältöä viestintään.Vuosikellon avulla viestintä jakaantuu tasaisesti ympäri vuoden ja viestinnän sisältöjä, kohderyhmiä ja kanavia voidaan suunnitella ja kohdentaa tehokkaammin.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseen vaaditaan kaikkien toimijoiden ja sektoreiden osallistumista ja siksi onkin tärkeää saada heidän näkemyksensä huomioitua ilmastosuunnitelman toteutuksessa ja tulevissa päivityksissä. Asukkaita tavoitetaan mm. erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, heille voidaan järjestää kyselyitä tai kokeilla erilaisia toimintamalleja, kuten asukasraatia. Nuoret ovat yksi tärkeä kohderyhmä, joiden tavoittamisessa koulut ja myös yhdistykset ovat tärkeässä roolissa.

Yhdistyksissä on paljon aktiivisia toimijoita ja yhteistyö yhdistysten kanssa onkin toimiva tapa edistää vuoropuhelua. Yhdistystoimijoiden kanssa voidaan järjestää tapaamisia keskeisten teemojen käsittelemiseksi tai pyytää lausuntoja ja kommentteja esim. kaavoitukseen. Yrityksiä voidaan tavoittaa ilmastokumppanuus-toimintamallin kautta tai muuten kunnan elinvoimatoiminnan yhteydessä.

Kunnan sisäinen viestintä on myös keskeistä toiminnan vaikuttavuuden varmistamiseksi. Eri alojen henkilöstö voi hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa sekä saada uusia ideoita muiden käytännöistä. Viestimällä löydetään yhteistyön paikkoja ja kannustetaan parannuksiin. Sisäiseen ilmastoviestintään voidaan panostaa esimerkiksi viestimällä säännöllisesti kunnan sisäisissä kanavissa, järjestämällä yhteisiä tapaamisia tai esittelemällä asioita muiden tilaisuuksien yhteydessä.

Monipuolinen kestävän kehityksen viestintä voidaan varmistaa mm. seuraavilla toimilla:

  • Tehdään sekä sisäistä viestintää henkilöstölle ja luottamushenkilöille että asukkaille ja muille kunnan toimijoille
  • Kaikki toimialat viestivät omista ilmasto- ja kestävyystoimistaan
  • Jaetaan ilmastoviestinnän vastuut ja tehdään ilmastoviestinnän vuosikello
  • Huolehditaan eri toimijoiden mahdollisuuksista osallistua kestävyystyön eteenpäinviemiseen
  • Viestitään monikanavaisesti
  • Osallistutaan valtakunnallisiin ja alueellisiin teemaviikkoihin yms.
  • Seurataan viestinnän toteutumista ja tehdään aktiivisesti yhteistyötä toisten kuntien ja muiden yhteistyötahojen kanssa

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 10.12.2024