Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutoksen huomioiminen varautumisessa

Kuva: Aku Mattila Visuals

Eteneminen

Ilmastonmuutoksen myötä erilaiset sään ääri-ilmiöt yleistyvät Päijät-Hämeessä ja voivat aiheuttaa uudenlaisia haasteita, kuten taajamatulvia, sähkökatkoja tai tarvetta vedenjakelulle kuivuusjaksojen aikana. Jo olemassa olevassa valmius- ja varautumistoiminnassa on syytä huomioida muuttuva toimintaympäristö. Vesihuoltolaitokset ovat yleisesti varautuneet riskeihin, mutta näitä on hyvä tarkastella vielä ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Kuvaus

Valmiusharjoituksilla kartoitetaan, onko varautumisen taso riittävä. Tärkeänä tavoitteena on säilyttää yhteiskunnan elintärkeät toiminnot, ihmisten turvallinen arki sekä elinkeinoelämän toimivuus. Varautumista voidaan tehdä äkillisiin kriiseihin liittyen sekä huolehtimalla esimerkiksi energian saatavuudesta, omavaraisuudesta sekä elinvoimaisesta alku- ja elintarviketuotannosta.

Ilmaston muuttuessa rankkojen sateiden määrä lisääntyy ja talven säätilat vaihtelevat, jolloin tulvia voi esiintyä aiempaa enemmän myös maan ollessa jäässä. Myös kuivuuskauden jälkeisen sateet aiheuttavat lisääntynyttä kuormitusta vesistöihin ja maaperään. Vesihuoltolaitosten on syytä tarkastella toimintojaan näiden ilmastonmuutoksen tuomien muutosten näkökulmasta.

Eräs tarkasteltava asia on myös vuotovesien vähentäminen. Vuotovesi on vettä, joka pääsee maaperästä viemäriverkostoon huokoisten tai viallisten putkien, putkiliitosten, tarkastuskaivojen tai -putkien kautta. Vuotovesipaikkojen selvittämisen jälkeen vuotovesien määrää tulee vähentää korjaamalla vialliset putket ja liitokset. Vuotovesien määrää voidaan vähentää myös pyrkimällä ennakoimaan viemäriverkoston korjaustoimenpiteitä.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 16.12.2024