Kestäviin ruokavalintoihin kannustaminen ja ruokahävikin vähentäminen
Eteneminen
Kuvaus
Kunta voi näyttää esimerkkiä ja toimia kannustajana kestäviin ruokavalintoihin sekä lisätä tietoisuuden kautta arvostusta ruokaa kohtaan. Suomessa päätyy vuosittain jätteeksi noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ja monimutkainen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan monenlaisia toimia. YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Ruokahävikin vähentämisellä kunnan omissa toiminnoissa ja koko kunnassa on merkittävä rooli päästöjen vähentämisessä.
Kunta edistää kestävää ruokajärjestelmää mm. seuraavin keinoin:
- Tarjoamalla kaikille ruokailijoille mahdollisuus kasvisruokavaihtoehtoon ja pitämällä säännöllisiä kasvisruokapäiviä.
- Tarjoamalla kasvisruokaa ruokalinjastossa tasavertaisesti muiden ruokien kanssa.
- Panostamalla lähi- ja kausiruokaan. Lisäämällä järvikalan käyttöä.
- Järjestämällä erilaisia kampanjoita ja tempauksia kouluissa ja päiväkodeissa esim. ympäristöviikoilla, hävikin seuranta yms.
- Tekemällä varhaiskasvatuksessa yhteistyötä Marttojen kanssa ruokakasvatukseen, omien ruokakasvien kasvattamiseen ja marjastukseen liittyen.
- Koululaisten maatilavierailuilla tietyillä vuosiluokilla.
- Hyödyntämällä luonnonantimia esimerkiksi yhteisillä marja- ja sieniretkillä.
- Ruokapalveluiden säännöllisellä hävikin seurannalla.
- Myymällä tai lahjoittamalla eteenpäin ruokapalveluissa syntyvää hävikkiruokaa.
- Järjestetämällä hävikkiruokaviikkoja.
- Edistetämällä hävikkiruokaa tarjoavan Resq-sovelluksen käyttöä (kaupat ja ravintolat).
- Kannustamalla kuntalaisia vähentämään hävikkiä.
Aiheen ympärille on mahdollista rakentaa erilaisia tapahtumia, tietoiskuja ja kursseja. Järjestämiseen on mahdollista ottaa mukaan myös muita toimijoita, jolloin aiheen ympärille voi rakentua uusia verkostoja ja yhteisöllisyys voi lisääntyä.