Hyppää sisältöön

Kunnan henkilöstön kannustaminen kestävään liikkumiseen

Kuva: Aku Mattila Visuals

Eteneminen

Kestävän liikkumisen, erityisesti kävelyn ja pyöräilyn, lisääminen edistää hyvinvointia ja vähentää tutkitusti sairaspoissaoloja työpaikoilla.

Kuvaus

Henkilöstöä kannustetaan liikkumaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteen avulla etenkin lyhyempiä työmatkoja sekä mahdollisuuksien mukaan työpäivän aikaisia matkoja. Työpäivän aikana tapahtuvaa liikkumista voidaan tukea esim. lainapyörillä tai yhteiskäyttöisillä sähköautoilla. Kunnassa voidaan toteuttaa työmatkaliikkumisen selvitys, minkä avulla saadaan tarkempi kuva henkilöstön liikkumisesta ja voidaan miettiä toimenpiteitä. Pyöräilyn kannalta on varmistettava turvallinen pysäköinti huomioiden sähköpyörien kasvava määrä, sekä toimivat sosiaalitilat pyöräilijöille.

Selvitetään mahdollisuus ottaa käyttöön työsuhdepolkupyörät ja huomioidaan edun käyttöönotto talousarviossa. Työsuhdepyöräedun avulla tuetaan henkilöstön hyvinvointia ja edistetään kestävää liikkumista. Yleisimmin pyöräedun arvo vähennetään työntekijän bruttopalkasta ja työnantaja kattaa kuukausittaisen toimisto- ja käsittelykulun. Tällöin pyöräedun kustannus työnantajalle on noin 14 euroa kuukaudessa pyöräetua käyttävää työntekijää kohden.

Hyvät etätyömahdollisuudet vähentävät työmatkaliikennettä. Kunta tukee sekä omien työntekijöiden että kuntalaisten etätyömahdollisuuksia. Asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden etätyömahdollisuuksia voidaan parantaa tarjoamalla hyvin työskentelyyn soveltuvia etätyöpisteitä joko kunnan tiloissa tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Etätyöpisteistä kannattaa myös viestiä monipuolisesti, sillä ne voivat toimia vetovoimatekijöinä.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 12.12.2024