Hyppää sisältöön

Puiden ja viherpeitteen lisääminen taajama-alueilla

Kuva: Aku Mattila Visuals

Eteneminen

Puut ja viheralueet vähentävät lämpösaarekeilmiötä sekä lisäävät viihtyisyyttä. Puuston tarjoama varjo on yhä tärkeämpää ilmaston lämmetessä ja helleaaltojen lisääntyessä. Lämpösaarekeilmiö koskee sekä kaupunkeja, taajamia että esimerkiksi koulurakennuskomplekseja tai ostoskeskuksia. Rakennuksiin varastoituu lämpöä, minkä takia alue lämpenee enemmän eikä viilene yhtä paljon kuin avoimet alueet. Lisäksi tiiviit, läpäisemättömät pinnat, kuten kadut ja pysäköintialueet, estävät jäähdyttävää haihtumista ja vaikeuttavat lisääntyvien hulevesien hallintaa.

Kuvaus

Kartoitetaan mahdollisuudet lisätä puita ja taajamavihreää keskustoihin sekä muille tiivisti rakennetuille alueille. Samalla huomioidaan mahdollisuudet parantaa hulevesien hallintaa vettä läpäiseviä pintoja ja kasvillisuutta lisäämällä. Kasvilajien valinnassa on tärkeää huomioida mm. helteidenkestävyys. Toimintaa onkin hyvä suunnitella ja toteuttaa yhdessä esim. alueen korkeakoulujen ja sopeutumiseen liittyvien hankkeiden kanssa.

Puuston säilyttämisellä saavutetaan monia positiivisia vaikutuksia ilmaston muuttuessa. Puusto suojaa auringon säteilyltä viilentäen näin paitsi ulkoilmaa, myös läheisiä rakennuksia vähentäen niiden lämpökuormaa. Lisäksi puut haihduttavat vettä, mikä viilentää ilmaa. Talvella puut saattavat vähentää lämmityskustannuksia toimimalla tuulensuojina. Puut auttavat myös hulevesien hallinnassa.

Lisäksi puut sitovat ilmasta hiilidioksidia sekä pienhiukkasia ja ilmansaasteita, jolloin alueen ilmanlaatu paranee ja päästöt vähenevät. Puut myös vaimentavat melua lehvästöllään. Lisäksi puut tuovat maisema-arvoa ja ovat osa kulttuuriympäristöjä tuoden näin hyvinvointivaikutuksia.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

Jatkuva
Tietoja päivitetty 12.12.2024